A C-vitamin hatásai

2025.10.20

C-vitamin a mindennapokra!

Mindenki ismeri a C-vitamint, de vajon tudjuk-e mi mindenre való?

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont, amit C-vitaminnak neveztek el.

A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség- és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termése.

Az emberi szervezet képtelen a C-vitamin (aszkorbinsav) előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe.

Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás,
a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg.

A C-vitamin hatása:

  • A bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz.

  • Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását,

  • Segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és
    a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű
    (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.

  • Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak
    a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

  • A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától.
    Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabad gyökeit megköti.

  • Az aszkorbinsav támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását.

  • Védelmet nyújt a szürkehályog ellen is.

  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

  • Antioxidánsként védi a szervezetet.

  • A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez. A kollagén a szervezetünket legnagyobb arányban alkotófehérje, megtalálható a bőr, a porcok és a csontok, az erek és ízületek szerkezetében. Hozzájárul a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásához, elősegíti a porcok és a csontok erősségének és rugalmasságának megőrzését.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin beviteli referenciaérték minimuma

  • férfiak esetében 90 mg,

  • nők esetében 75 mg. A női szervezet C-vitamin igénye megnő várandósság és szoptatás alatt, több C-vitaminra van szükség továbbá dohányzás esetén, akár aktív, akár passzív dohányzásról beszélünk. Egyes betegségek szintén megnövelhetik szervezetünk C-vitamin igényét.